Kaartverkoop Fauré gestart! 'Deze combi van zang en accordeon ga je nooit meer meemaken'

22-09-2023
Fauré (foto Wikimedia Commons) tegen de achtergrond van de eerste gezamenlijke repetitie.
Fauré (foto Wikimedia Commons) tegen de achtergrond van de eerste gezamenlijke repetitie.

De kaartverkoop voor het Requiem van Fauré, uitgevoerd door Kamerkoor Mi Canto (Heeswijk-Dinther), het Oisterwijks Kamerkoor en Accordeonvereniging La Bella Vita (Den Bosch), is gestart! 

Je kunt je kaart(en) online bestellen via de webshop op www.oisterwijkskamerkoor.nl. Koop je liever aan de kassa? Dat kan ook, op de dag van het concert zelf. Let op: alleen contant of via qr-code, geen pin.


Bestel je kaarten via de knop hieronder:


De aanleiding voor dit project is dat de dirigenten Antoine van Wanrooij (La Bella Vita), Peter van Aerts (Oisterwijks Kamerkoor) en Enrico van Schaik (Kamerkoor Mi Canto) in 1991 gezamenlijk afstudeerden op het requiem van Fauré. Meer dan dertig jaar later wordt dit werk onder hun leiding weer uitgevoerd, maar dan op een unieke wijze. ,,Toen we op dit idee kwamen, was er meteen een klik'', vertelt Van Aerts: ,,Hoe leuk is dat! Dit gaan we doen.''

De dirigenten Antoine van Wanrooij (AV La Bella Vita), Peter van Aerts (Oisterwijks Kamerkoor) en Enrico van Schaik (Kamerkoor Mi Canto).
De dirigenten Antoine van Wanrooij (AV La Bella Vita), Peter van Aerts (Oisterwijks Kamerkoor) en Enrico van Schaik (Kamerkoor Mi Canto).
Dirigent Enrico van Schaik: ,,Deze combi van zang en accordeon ga je nooit meer meemaken. Het wordt één groot feest.''

Voor wie het niet weet: het requiem werd oorspronkelijk gecomponeerd als muziekstuk voor de katholieke dodenmis (later ook voor concertzalen). Deze doorgaans zwaarwichtige roep om eeuwige rust, zorg en bevrijding werd opgedragen aan de overledene in de hoop dat diens ziel daardoor minder tijd in het vagevuur hoefde door te brengen.

Geen opbeurende insteek dus en vandaar ook dat requiems meestal barsten van de bombastische, dramatische klanken. Voor de Fransman Gabriel Fauré (1845-1924), die zichzelf als niet gelovig beschouwde, was de dood helemaal geen pijnlijk einde of iets om doodsbang voor te zijn. Hij zag het eerder als een bevrijding en koppelde het aan een gevoel van hoop, troost en de verwachting van een beter leven.

Gabriel Fauré voor zijn piano. Foto: Wikimedia Commons
Gabriel Fauré voor zijn piano. Foto: Wikimedia Commons

En dat hoor je terug in zijn requiem. 'Een wiegelied van de dood' is het zelfs al eens liefdevol genoemd. ,,Er klinkt zoveel troost en hoop uit de originele muziek. Door de sereniteit van de accordeonklanken, die zo warm geregistreerd zijn, voelt de dood niet als eindig'', aldus Antoine van Wanrooij, dirigent van La Bella Vita. ,,Zo prachtig gearrangeerd door Marten Akker.''

Als solisten werken mee aan het Requiem van Fauré Thomas Vandenabeele (bariton 1e concert), Frank Hermans (bariton 2e en 3e concert) en Sannerien Van Aerts (sopraan).

Volwassenen betalen 15 euro per kaart. Voor kinderen tot en met 12 jaar bedraagt de toegangsprijs 5 euro.


Requiem van Fauré
Zaterdag 28 oktober 15.00 uur: Stadsklooster San Damiano in Den Bosch
Zaterdag 11 november 15.00 uur: Sint Petruskerk in Oisterwijk
Zondag 12 november 15.00 uur: Abdij van Berne in Heeswijk Dinther 

We kijken er naar uit om je te zien
bij een van onze concerten!