Passend slot van een prachtig project

20-11-2023
Het slotconcert in Heeswijk-Dinther o.l.v. Enrico van Schaik
Het slotconcert in Heeswijk-Dinther o.l.v. Enrico van Schaik

Een sfeervolle ambiance, een volle Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther en een optreden dat sommigen tot tranen toe roerde. Met een zeer geslaagde en fijne laatste uitvoering van het Requiem van Fauré sloten we op zondag 12 november onze reeks concerten met Kamerkoor Mi Canto en het Oisterwijks Kamerkoor mooi af.

Meer dan vijfhonderd mensen bezochten de concerten in Den Bosch op 28 oktober, in Oisterwijk op 11 november en Heeswijk-Dinther op 12 november. Het slotstuk van een even bijzonder als leerzaam traject van maanden. Twee koren en een accordeonorkest die aan elkaar moesten wennen, én aan drie verschillende dirigenten, maar ook het eigen maken van zang en klank en daar vervolgens muzikaal zoveel mogelijk uithalen. 

En dat dan ook in combinatie met de solisten Thomas Vandenabeele (bariton eerste concert), Frank Hermans (bariton tweede en derde concert) en Sannerien van Aerts (sopraan).

Frank Hermans en Sannerien van Aerts
Frank Hermans en Sannerien van Aerts

Goed gelukt volgens Marten Akker, arrangeur van het Requiem van Fauré. Hij bezocht het concert in Heeswijk-Dinther samen met zijn vrouw. ,,We hebben inderdaad genoten van de uitvoering. Het was de rit vanuit Haaksbergen waard. We hoorden dat dit van de drie ook de beste versie was dus dat is mooi meegenomen.''

Marten Akker: 'De dirigenten hebben de partituur nu aangevuld met de solisten en koorpartijen, waardoor het gemakkelijker wordt voor anderen om het ook eens uit te voeren'.

Akker zette het instrumentele deel van het requiem eerder op papier voor de Winterswijkse Accordeonvereniging, waar hij meer dan 40 jaar lid van was. ,,Deze accordeonvereniging heeft het requiem samen met het Winterswijks koor OAZE uitgevoerd. Dat was maar één keer, dus je begrijpt dat ik het heel leuk vind dat het nu vaker is uitgevoerd. De dirigenten hebben de partituur nu aangevuld met de solisten en koorpartijen, waardoor het gemakkelijker wordt voor anderen om het ook eens uit te voeren. Wie weet gebeurt dat nog eens.'' 

Tekst gaat verder onder foto's.

Dirigent Antoine van Wanrooij van La Bella Vita kijkt met tevredenheid terug: ,,Ik vond het prachtig om te zien hoe het project groeide, hoe de onderlinge band groeide en flexibel werd door de drie dirigenten. De sereniteit van de klank van de accordeons op bepaalde momenten zoals bij Pie Jesu en het engelachtige In Paradisum verbaasde me niets.''

De drie gezelschappen brachten ook een aantal eigen werken. Zo speelde La Bella Vita onder meer het fraaie Pavane in blue. Een geluidsopname hiervan is te beluisteren via onderstaande video. Tijdens het afspelen komen beelden voorbij van het concert van 12 november in Heeswijk-Dinther: